Květen 2018

Mango zmrzlina | Mango icecream

27. května 2018 v 23:10 | Jamie |  Recepty
Zdravím, po dlouhé době vás vítám u nového článku. Poslední dobou jsem toho měla hrozně moc (škola, práce, tréninky...) a neměla jsem čas skoro na nic. Dnešní recept bude opravdu jednuchý, protože na něj budete potřebovat jen 3 ingredience. Takže, jdeme na to!


CZ:

Ingredience:

1 zralé mango
1/2 hrnku kokosové vody
citron

Postup:

Nakrájené mango jsem hodila do mixéru a rozmixovala spolu s kokosovou vodou a přikapala pár kapek citronu. Pak jsem přelila do krabičky od jiné zmrzliny (ale doporučuju formičky na nanuky, pokud s tím nechcete práci) a hodila přes noc do mrazáku. Ráno jsem musela nechat trochu povolit a "naškrábala" takovouhle dřeň, ozdobila mátou a polila javorovým sirupem. Je to fakt skvělý!

__________________________________________________________________________________________________________


EN:

Ingredient:

1 ripe mango
1/2 cup of coconut water
1 teaspon of citron

Procedure:

Combine coconut water, mango and citron in blender. Cover and blend until smooth. Pour it into icecream form and give it into freezer per night.
I decorated it with mint leaf and maple syrup. It was sooooooooo delicous!


Vydávání článků

9. května 2018 v 16:00 | Jamie |  Proč?
Zdravím, obracím se sem kvůli informaci o vydávání článků. Bohužel nemám neomezeně nápadá a bohužel ještě míň času, tak místo denních článků plánuji vydávat 2 - 3x týdně. Nječastěji o víkendy, někdy i během týdne.

Také sem jdu s prosbou pro ty, kteří můj blog navštěvují, aby mi zanechali zprávu - soukromou/v komentářích - o čem by si rádi na mém blogu přečetli. :)

Děkuji za přečtení a hezký zbytek dne,
Jamie


Veggie náplavka 2018

6. května 2018 v 13:00 | Jamie |  Vegan akce
Uběhl skoro týden od poslední Veggie náplavky, která se každoročně pořádá v Praze na Náplavce. Letos se konala již po šesté a opět jí pořádal úžasný tým "vegan fighter". Celá atmosféra náplavky byla velmi příjemná. Moc se mi líbilo, že tam byly všechny věkové kategorie - od nějmenších po ty nejstarší. Asi nejvíc mi poskočilo srdíčko, když jsem nechtíc odposlechla komentování veggie burgru starší paní - říkala, že lepší jídlo nikdy nejedla. Myslím, že velkou "atrakcí" byl človíček, který přišel s prasátkem na vodítku. Mnoho lidí se kolem nich nahrnulo a chtělo si prasátko pohladit, což chápu, bylo opravdu rozkošný.


Když jsem dorazila, řekla jsem si, že nejdříve okouknu stánky, a pak půjdu nakupovat, což byla obrovská chyba. U holek z blue vegan pig shop byla permanentně fronta, a když jsem se rozhodla, že si taky zajdu pro koblihu, tak došly, tudíž jsem stála asi 10 minut jen tak. Nu což, zajedu tam jindy. Vydala jsem se tedy pro "nebeské dortíčky" - jak hlásá sám název, opravdu jsou nebeské. A já nešikovná, protože po pár kousnutí mi z jednoho spadla "šlehačka" a moje černé kalhoty byly hned na několika místech bílé. Super. Dojedla jsem zbytek a to nejhorší očistila, avšak fleky zůstaly.



Pak jsem se vydala k pódiu. Kluci z Caterincu pravě měli "food show". Představovali tam hlívu královskou a dvě šťastlivky obdařili tortillou s touhle houbou. Avšak, i my ostatní jsme měli štěstí, protože kluci si připravili toasty s "lososovou" a "tuňákovou" pomazánkou a řekli nám k tomu velmi zábavný příběh. Po show jsem se vydala dál. Moc se mi líbila sekce neziskovek. U stánku Míši a Lukáše z instagramu "Zvířata nejíme" jsem se zastavila na pěknou chvilku. Měli tam úžasný třička, a tak jsem si jedno koupila - šedý s bílým nápisem na červeném poli #ZVÍŘATANEJÍME. Pak u stánku Obraz - obránci zvířat. Tam jsem si koupila placku s liškou. Je to úžasná organizace, kterou vždy velmi ráda podpořím. Následovalo další jídlo v podobně veganský vafle, kelímku s exotickým ovocem přelité mandlovým mlékem a mladý kokos. Náplavka se opět velmi povedla a já už se těším na další!



Veganské sladkosti

6. května 2018 v 0:11 | Jamie |  Blog
Pro někoho veganství znamená i určitý životní styl - zdravý. Jenže to mně vydrží vždy jen nějaký čas, a pak zase "prasím". Holt jsou dny v měsíci, kdy potřebuju mít po ruce kýbl zmrzliny a tabulku čokolády. A myslím, že nejsem jediná. Proto jsem chtěla sepsat tenhle článek. Pro někoho je jedním z těch dní i pondělí - ehm, pro mě je to každé pondělí, vzhledem k tomu, že začínáme nultou hodinou z fyziky, která mi vůbec nejde - a proto tenhle článek vydávám v tenhle den, abyste si zpříjemnili odpoledne.


ČOKOLÁDA

Já byla odjakživa ujetá na čokoládu. Ještě před pár lety jsem sežrala tu 300 g milku naposezení. Jo, mňamka, já vím. Ale od doby, co jsem na veganství, tak ji jedou spíš hořký čokolády. A nejvíc zbožňuju tyhle dvě z DMka, které mají i označení vegan a jejich složení je kouzelný. Kakaová hmota*, surový třtinový cukr*, kakaové máslo* (*z biologického zemědělství).
A i cena je přijatelná. Jedna tahle čokoláda stojí 35,-



OPLATKY/SUŠENKY/TYČINKY

Na tyhle dobroty jsem nebyla nikdy moc ujetá. Ale co mi opravdu zachutnalo, tak jsou raw tyčinky od značky Chimpanzee. A co mi opravdu zachutnalo, tak je tahle oplatka Zemanka. Opravdu moc mi připomíná tatranku.


BONBONY

Na bonbony jsem taky nikdy moc ujetá nebyla, ale od přechodu na veganství si moooc ráda nějaký koupím. Hodně u mě vedou vegan bonbony z Marks&Spencer. Mají jak vegan, tak i nevegan, ale ty vega - no mňam!
Pak také Katjes, které jsem prvně ochutnala loni v Rakousku. Tam je měli v každém DMku (a spoustu dalších vegan jídel). Koupila jsem si tehdy kyselé jednorožce a musím říct, že fakt mňamina.
A velmi nedávno (týden zpět) jsem v globusu objevila tyhle vegan karamelky. Musím říct, že jsou fakt dobrý, ale cena jednoho pytlíčku je hrozně vysoká (přes 80 kč).


ZMRZLINA

A to nejlepší nakonec. Poměrně dlouho jsem váhala, zda si koupit i veganský zmrzky a ve vysledku musím říct, že jsem udělala dobře. Naprosto jsem si zamilovala značku Valsoia. Opravdu, ti dělají skvělou zmrzku. Miluju jejich Stracciatellu. Velmi dobrý byly zmrzku, které byly v rámci vegan týdne v Lidlu. Měla jsem tu oříškovou a ovocou a nedokážu posoudit, která byla lepší. Ještě se chystám vyjet za hranice a konečně ochutnat vegan Ben&Jerry!

A co vy a vegan sladkosti?

Můj Makro výlet

5. května 2018 v 12:00 | Jamie |  Blog
Bylo hezké odpoledne, a tak nejlepší, co nás napadlo bylo, že se vydáme do Makra. Nasedli jsme tedy do auta a jeli. Tátovi u vchodu jsem řekla, že se sejdeme zase u pokladem a vydala jsem se okouknout obchod, kde co bude.
První věc, na kterou jsem narazila bylo 800 g sójovýho granulátu. Říkám si:,,Škoda, že tu nemají i plátky/nudličky", a hle, podívám se výš a spatřím pytel sójových plátků. Ihned je popadnu a vydávám se dál. Projela jsem mrazák se zmrzlinou a narazila jsem jen na zmrzku firmy Valsoia (je dobrá, ale mám s ní teď nacpanej mrazák, takže...). Inu, vydala jsem se dál. Dál znamená do oddělení mléčných výrobků, abych našla tofu atd. Myslím, že během hledání jsem trochu promrzla - vy, co jste v Makru byli, jistě víte, jaká je u těch chlaďáků zima, kor když máte jen kraťasy.
Konečně jsem ale narazila na to, co jsem hledala. Chlaďák, na kterém bylo napsáno "alternativa mléčných výrobků" (či tak něco). Nahlédla jsem. Tofu, tempeh, kilo tofu, párky, seitan, mňamky, sýr, mozzarella...?! Při pohledu na veganskou mozzarellu se mi rozbušilo srdce. Já, která se dlouho nemohla dokopat k odtřžení od mléčných výrobků kvůli mozzarelle, jsem jí konečně našla. Koukala jsem na to jako na zázrak. Byla to cihlička od VeganLife. Nabrala jsem hned dvě balení a pro jistotu jestě "Cheddar". Byla jsem nesmírně nadšená.




Pak už mě čekalo jen oddělení zeleniny a ovoce. Vždy slintám nad tím množstvím ovozel. Hlavně nad exotickou částí. Vybrala jsem si teda jedno mango za asi 34,- a vydala se za tátou. Ačkoliv se to nezdá, musela jsem vypadat komicky, když jsem nesla obří pytel sójových kousků, kterej mě pomalu schoval za svou velikost a na něm mi balancovaly "sýry" a mango. Došli jsme teda ke kase, zaplatili a už jsme jeli domů.
Hned, jak jsem se dostala domu, tak jsem si šla udělat večeři. Bylo asi sedm večer a já chtěla jen nějakou lehkou večeři. Tak jsem si udělala nakrájela rajčátka, do toho nadrobno cibulku a mojí vytouženou mozzarellu (kus jsem si nechala na další část jídla). K tomu asi 3 krajíce domácího chleba s tofu pomazánkou a kousky mozzarelly. Málem jsem to ani nevyfotila, jakou chuť (a hlad) jsem měla.




První jsem se pustila do salátu. A byla lehce zklamaná. Tahle "mozzarella" chutnala jako každej jinej vegan plátkovej/bločkovej sýr. Není špatná, ale vůbec to nepřipomíná mozzarellu, na kterou jsem se tolik těšila. Se smutkem jsem dojedla svůj salát a pustila se do chlebů. Na tom chlebu s tofu pomazánkou to chutnalo asi líp, ale stále to nebylo ono.
Závěrem chci říct, že nejspíš záleží na chuti jednotlivce. Je možný, že někomu to bude mozzarellu připomínat, ale mně bohužel ne. A tímto se obracím na vás - pěkně PROSÍM, nějaký typ na vegan mozzarellu? Děkuju!

Avokádový dip

4. května 2018 v 12:00 | Jamie |  Recepty
Jak jsem již zmiňovala, tento dip jsem si udělala k nachos a musím říct, že byl fakt moc dobrej. A tady je recept:

Ingredience

1 větší zralé avokádo
1/2 citronu (šťáva z něj)
1 stroužek česneku
4 menší rajčata
1/2 cibule (lepší je červená)
špětka soli, pepře, chilli

Postup je velmi jednoduchý. Avokádo jsem rozmačkala v misce na kašičku. Poté jsem nakapala citronovou šťávu, promichala a pak už jen krájela. Cibulku jsem nakrájela opravdu nadrobno a přisypala. Pak jsem nakrájela rajčátka, nastrouhala česnek, osolila, opepřila, přidala chilli a bylo to. Na závěr jen promícháme a podáváme s čímkoliv. :)


Vegan grilování

3. května 2018 v 14:00 | Jamie |  Veganství
Jaro je tu a s ním začíná období grilování. U nás se teda griluje nonstop, ať je zima, či léto, ale myslím, že u většiny lidí to spouští opejkání buřtů na čarodějnice. Díky tomu mě taky napadlo napsat tenhle článek. Já pro tyhle čarodějnice zvolila vegan bratwursty z DMka. Nikdy předtím jsem je teda neměla, ale musím říct, že byly fakt dobrý. K tomu jsem si udělala avokádový nachos dip. Recept je velmi jednoduchý (ten přidám během týdne do rubriky Recepty). A k tomu jsem si koupila 400 g pytel nachos v Albertu (moc mňam a složení taky v pohodě).


Jako další jsem vyzkoušela vegan burger od Lindy McCartney. Hodila jsem ho na gril, párm inut nechala opejkat a musím říct, že fak dobrota. Krásně šťavnatej a fakt spoko jsem s ním byla.


Co se týká běžného grilování, tak u mě vede cuketa. Vetšinou jí rozříznu napůl (podélně) a každou půlku "namažu" olivovým olejem, osolím, opepřím a posypu harissou. Pak hodím na gril a podávám s pečenými brambory, zeleninou, chlebem... Ale vpodstatě se dá na grilu dělat cokoliv. Dobré je taky grilované tofu (pokud se nechcete dělat s marinádou, nekupujte bílé, ale marinované tofu). Další dobrotou jsou špízy. Můžete na ně napíchat cokoliv. Cuketu, lilek, rajčata, cibuli, houby, tofu, dýni, česnek...
Takže myslim, že veganství a grilování jde náramně k sobě a masožravci si kolikrát dají rádi s vámi.

Takže dobrou chuť!

Forky´s

2. května 2018 v 12:00 | Jamie |  Restaurace
Forky´s... to už je taková moje srdcovka. Kdykoliv jsem v Praze a rozmýšlím, že bych zkusila i jiné "fastfoody", tak stejně vždy vyhraje Forky´s. A vždy si dám to stejné - cheeseburger s bramborov-batátovýma hranolkama a spicy dipem. Holt tohle jídlo se tak dobrý, že ani nechci ochutnat jiné.
Co se Forky´s celkově týče, tak obsluha je vždy originální. Líbí se mi, že tam zaměstnávají i cizince. Je to takové zpetření. A taky zbožňuju jejich zeď "slávy", na které jsou jména známých veganů.



Restaurace se nachází v ulici Veleslavínova, což je asi 5 minut pěšky od Staromáku (ehm, anebo 15 minut, pokud jste jako já, která tam jde poprvé a snaží se vyhnout obřímu zástupu turistů, a tak to obchází všude možně, a pak chodí kolem Forky´s a je úplně slepá a "nadává", že jí ta GPSka nefunguje... ). Uvnitř si můžete sednout buď nahoře - tudíž hned u obsluhy, ale je tam jen pár míst, anebo jít po schodech dolu, kde je více místa, záchody atd.

Co se porcí týče... když jsem tam byla poprvé, šla jsem se svojí sestrou (někdo holt nemá kamarády, kteří by s ním absolvovali výlety za vegan jídlem, no). Obě jsme měly to stejné. Dojedla jsem svůj obří burger a stěží do sebe ládovala hranolky, ale dala jsem to. Zchvilku se ozvala sestra, že už nemůže. Já to samozřejmě nenechala jen tak a řekla jí, že to dojím. Byla to necelá půlka přece, easy, ne? No, zas ta easy to nebylo. Stěží jsem to do sebe soukala. Chuť byla, ale žaludek byl plný. Nakonec jsem to ale dala. Spokojená se svým výkonem jsem se rozvalila na židli a byla ráda, že mám na sobě volné kalhoty. Chvilku jsme tam ještě poseděly, abychom vstřebaly atmosféru (a aby mi slehlo, abych z tý židle vůbec vstala), a pak vyrazily vstříc Praze.


(Pozn. Ten burger je fakt velkej. Kamarádka si ho dávala napůl s přítelem a i tak měli dost.)

Etnosvět

1. května 2018 v 13:30 | Jamie |  Restaurace
Do Etnosvěta jsem se docela nedávno vydala s mými prarodiči. Při vstupu nás přivítala příjmená obsluha a usadila ke stolu. Restaurace vypadala fakt úžasně. Moc sem i líbily stoly, na kterých byly mapy a celková poklidná atmosféra.
Pak jsme dostali jídelní lístky a já byla v koncích. Tolik jídla, nejraději bych ochutnala vše. Děda měl v předkrmu jasno.


Vybral si veganský tataráček (a musím říct, že byl fakt dobrej). Já nakonec zvolila smažené sushi, protože jsem nikdy sushi neměla (když nepočítám mé domácí pokusy). Babička si dala jarní závitky a sestra burger. Jídlo bylo fakt úžasný!
Dojedli jsme a já neodolala a dala si dezert. Prarodíče si dali kávu a já ochutnala "cheesecake" s lesním ovocem. No dobrota, jak jinak! I prarodiče, kteří normálně jedí maso, tak říkali, že to bylo skvělý a rádi se sem vratí. Takže za mě velká spokojenost a určitě doporučuju!